Ta ekspresowa sałatka makaronowa smakuje o każdej porze roku. U mnie zastępuje lekki posiłek
Makaron świetnie smakuje podany z sosem czy jako dodatek do obiadu. Jednak doskonale sprawdzi się też, jako baza do sałatki. Wystarczy tylko dorzucić do niego kilka składników, a błyskawicznie zamieni się w lekki, lecz pożywny posiłek.
Co warto dodać do sałatki makaronowej?
Makaron ma neutralny smak i aksamitną konsystencję, dlatego dobrze komponuje się z wieloma składnikami.
- Do sałatki z makaronem można dodać wiele warzyw, np. paprykę, kukurydzę, groszek, pomidor, ogórek, cebulę, marchewkę, cukinię, brokuł, szpinak, fasolkę szparagową, czerwoną fasolę z puszki.
- Dobrze też będą do niej pasować owoce takie jak: awokado, oliwki, granat.
- Sałatka makaronowa stanie się pożywna, gdy doda się do niej składniki bogate w białko, np.: kawałki kurczaka gotowanego, grillowanego czy pieczonego, szynkę, tuńczyka z puszki, pokrojony ser czy ugotowane na twardo jajka.
- Smak i konsystencję sałatki makaronowej doskonale też podniosą orzechy oraz pestki słonecznika lub dyni.
Jak zrobić sałatkę makaronową z szynką?
Do przygotowania sałatki makaronowej można użyć makaron, który został np. z obiadu lub szybko ugotować porcję świeżych klusek. Tu najlepiej sprawdzi się makaron średniej wielkości, np. kolanka, świderki.
Przepis: Sałatka makaronowa z szynką
Pożywna sałatka makaronowa z dodatkiem szynki i kolorowych warzyw
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
- 150 g suchego makaronu np. kolanka
- 150 g szynki w kawałku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
- 2 ugotowane marchewki
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki majonezu
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuMakaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź go, przelej zimną wodą, osącz, wystudź.
- Przygotowanie dodatkówSzynkę pokrój w kostkę. Kukurydzę osącz z zalewy. Groszek wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5 minut. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz, wystudź. Marchewki pokrój w sporą kostkę.
- Wykańczanie sałatkiDo ugotowanego makaronu dodaj przygotowane dodatki. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę bezpośrednio do sałatki, wymieszaj. Sałatkę dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z majonezem.
Wskazówka: Do tej sałatki makaronowej można też dodać pokrojony w kostkę żółty ser.
Jaki sos dodać do sałatki makaronowej?
Sałatka makaronowa doskonale komponuje się z kilkoma sosami. Prostym rozwiązaniem jest wymieszanie składników z majonezem. Jednak dla niektórych sos ten jest zbyt ciężki. Wtedy można go rozrzedzić odrobiną oliwy lub wymieszać np. z jogurtem naturalnym. O wiele lżejszą wersję sałatki otrzymamy, mieszając składniki z oliwą z oliwek i np. musztardą, octem lub sokiem z cytryny. W roli sosu doskonale też sprawdzi się zielone bazyliowe pesto. Ma jednak wyrazisty smak i z niektórymi dodatkami nie komponuje się najlepiej. Sałatkę makaronową warto też doprawić np. czosnkiem, oregano, bazylią czy natką pietruszki.